keraaminen paikka vihloo

By | 8 kesäkuun, 2024

Keraaminen Paikka Vihloo: Mitä Se Tarkoittaa ja Miten Sen Käsitellä

Keraaminen paikka on suosittu valinta hammaslääketieteessä, koska se tarjoaa kestävyyttä, esteettistä ilmettä ja pitkäaikaisen ratkaisun hampaiden korjaukseen. Kuitenkin jotkut potilaat kokevat vihlovaa kipua keraamisen paikan asennuksen jälkeen. Tässä artikkelissa käymme läpi syyt, miksi keraaminen paikka saattaa vihloa, ja annamme vinkkejä siitä, miten voit lievittää tätä epämukavuutta.

Mikä On Keraaminen Paikka?

Keraaminen paikka, eli keraaminen hammaspaikka, valmistetaan yleensä posliinista tai muusta kestävästä keraamisesta materiaalista. Näitä paikkoja käytetään korjaamaan reikiintyneitä hampaita tai parantamaan hampaiden ulkonäköä. Keraaminen materiaali on suosittu, koska se muistuttaa luonnollista hammaskiillettä ja kestää hyvin kulutusta.

Miksi Keraaminen Paikka Vihloo?

Keraamisen paikan aiheuttama vihlonta voi johtua useista syistä. Seuraavat ovat yleisimmät syyt ja niiden takana olevat mekanismit:

 1. Hampaan Yliherkkyys:

  • Hammas saattaa olla alttiimpi vihlovalle kivulle heti paikan asennuksen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että paikan asennusprosessi voi ärsyttää hampaan hermoa, mikä voi aiheuttaa tilapäistä herkkyyttä.

 2. Purentarasituksen Muutokset:

  • Keraaminen paikka saattaa muuttaa tapaa, jolla hampaat kohtaavat toisiaan purennassa. Tämä voi aiheuttaa ylimääräistä painetta tietyille hampaille, mikä voi johtaa kipuun ja vihlontaan.

 3. Reunojen Epätasaisuus:

  • Jos keraamisen paikan reunat eivät ole täysin tasaiset tai eivät asetu täydellisesti hampaan pinnalle, se voi aiheuttaa ärsytystä ikeniin tai hammasluuhun, mikä aiheuttaa kipua.

 4. Kylmä- ja Lämpötilanmuutokset:

  • Keraaminen materiaali saattaa johtaa lämpötilan muutoksia tehokkaammin kuin luonnollinen hammas. Tämä voi aiheuttaa kipua tai vihlontaa erityisesti syödessä jotain kylmää tai kuumaa.

 5. Hammasjuuren Ärsytys:

  • Jos karies ulottui syvälle hammasjuureen ennen paikan asennusta, hammasjuuri saattaa olla herkempi. Tämä voi ilmetä kuin pitkäkestoinen vihlova kipu.

Miten Hoitaa Vihlontaa?

Onneksi on useita tapoja lievittää keraamisen paikan aiheuttamaa vihlontaa:

 1. Välttää Äärimmäisiä Lämpötiloja:

  • Yritä välttää hyvin kuumia tai kylmiä ruokia ja juomia ensimmäisten päivien aikana paikan asennuksen jälkeen.

 2. Käytä Vihlontaa Helpottavia Hammastahnoja:

  • Kaupoista löytyy hammastahnoja, jotka on suunniteltu erityisesti vihlonnan lievittämiseen. Ne voivat auttaa suojaamaan hampaan hermoja ja vähentämään kivun tunnetta.

 3. Ibuprofeeni tai Muut Kipulääkkeet:

  • Yleiset kipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, voivat auttaa lievittämään kipua ja turvotusta. Kysy kuitenkin aina lääkäriltäsi ennen minkään lääkkeen käyttöä.

 4. Fluoriidihoito:

  • Hammaslääkäri voi suositella fluoriidia sisältäviä hoitoja, kuten geelejä tai lakkoja, jotka voivat auttaa vahvistamaan hampaiden kiillettä ja vähentämään vihlovaa tunnetta.

 5. Seurantakäynti Hammaslääkärillä:

  • Jos kipu jatkuu useita päiviä tai pahenee, on tärkeää varata aika hammaslääkärille. He voivat tarkistaa, onko paikan asennuksessa tai muussa mahdollisia korjauksia vaativia ongelmia.

Milloin Pitäisi Hakeutua Hammaslääkäriin?

Vaikka tilapäinen vihlonta on melko yleistä keraamisen paikan asennuksen jälkeen, on olemassa joitain merkkejä, jotka voivat viitata vakavampiin ongelmiin ja vaativat välitöntä huomiota:

 • Kipu on voimakasta ja jatkuu yli viikon.
 • Hampaassa tuntuu sykkivää kipua.
 • Hammas on erittäin herkkä purennassa tai kosketuksessa.
 • Paikan tai hampaan ympärillä on turvotusta tai tulehduksen merkkejä.

Yhteenveto

Keraaminen paikka on tehokas ja esteettinen ratkaisu hampaiden korjaukseen, mutta se saattaa aiheuttaa tilapäistä vihlontaa. Ymmärtämällä syyt tähän ja käyttämällä oikeita hoitokeinoja, voit lievittää epämukavuutta ja varmistaa, että hampaat pysyvät terveinä ja vahvoina. Jos kipu kuitenkin jatkuu tai pahenee, on aina suositeltavaa kääntyä hammaslääkärin puoleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *