uusi laatta vanhan päälle

By | 11 kesäkuun, 2024

Laatoitus on yksi suosituimmista tavoista päivittää kodin pinnat, olipa kyseessä sitten kylpyhuone, keittiö tai eteinen. Tietyissä tilanteissa saattaa olla houkuttelevaa säästää aikaa ja vaivaa laatoittamalla uusi laatta suoraan vanhan päälle. Mutta onko tämä käytännössä järkevää? Tässä artikkelissa käsitellään uuden laatan asentamista vanhan laatan päälle, sen etuja ja haittoja sekä vaihe vaiheelta -ohjeet onnistuneeseen lopputulokseen.

Edut ja Haitat

Edut

 1. Ajan Säästö: Vanhan laatan poistaminen voi olla aikaa vievä ja pölyinen prosessi. Laatoittamalla suoraan vanhan päälle, saatat säästää huomattavasti aikaa.
 2. Kustannustehokkuus: Koska laatan poiston työvaiheet ja niiden aiheuttama jätteenkäsittely jäävät pois, säästät myös rahaa.
 3. Pienempi Sotku: Poistoprosessin poisjäänti vähentää merkittävästi pölyä ja sotkua.
 4. Parannettu Eriste: Kaksinkertainen laattakerros voi tarjota ylimääräisen eristyskerroksen varsinkin kylmillä ja kosteilla alueilla.

Haitat

 1. Paksuuden Kasvu: Lattian tai seinän paksuus kasvaa, mikä voi aiheuttaa ongelmia ovien ja kalusteiden kanssa.
 2. Tartuntaongelmat: Jos vanha laatta on huonosti kiinnitetty tai halkeillut, uusi laattakerros ei välttämättä tartu kunnolla.
 3. Painon Kasautuminen: Uuden laattakerroksen lisääminen voi lisätä rakenteisiin kohdistuvaa painoa, joka saattaa olla ongelmallista erityisesti vanhemmissa rakennuksissa.
 4. Potentiaaliset Kosteusongelmat: Jos vanhan laatan alla on kosteutta, sen päälle laatoittaminen voi pahentaa ongelmaa ja aiheuttaa hometta.

Valmistelut

Tarkista Vanhan Laatan Kunto

Ennen kuin aloitat uuden laatan asennuksen, varmista, että vanha laatta on hyvässä kunnossa:

 • Tarkista Halkeamat ja Irronneet Laatat: Kaikki halkeamat ja irronneet laatat tulee korjata tai poistaa.
 • Puhdista Pinta: Varmista, että vanha laattapinta on puhdas liasta, pölystä ja rasvasta. Käytä tarvittaessa voimakkaita puhdistusaineita.

Pintojen Tasaus

Jos vanha laatta ei ole täysin tasainen, käytä tasoitusainetta pintojen tasoittamiseen. Tämä varmistaa, että uusi laatta tarttuu kunnolla ja on tasainen.

Työvälineet ja Materiaalit

 1. Laattaleikkuri: Laattojen leikkaamiseen muotoon.
 2. Laattaliima: Varmista, että käytät laadukasta laattaliimaa, joka soveltuu vanhojen laattojen päälle asennukseen.
 3. Saumalaasti: Valitse saumalaasti, joka soveltuu sekä vanhojen että uusien laattojen väliin.
 4. Lastat ja Tasoituslasta: Laattaliiman levittämiseen ja tasoitteluun.
 5. Peittosuoja ja Naamari: Pölyn ja kemikaalien suojaukseen.

Asennusvaiheet

1. Valmistelu

Aloita poistamalla kaikki huonekalut ja muut esteet työskentelyalueelta. Suojaa myös pinnat, joita et aio laatoittaa.

2. Puhdistus

Käytä puhdistusainetta ja harjaa puhdistaaksesi vanhaa laattapintaa perusteellisesti. Tämä varmistaa, että uusi laattaliima tarttuu hyvin vanhaan laattaan.

3. Tasoitus

Levitä tasoitusainetta vanhan laattapinnan epätasaisuuksiin ja anna sen kuivua valmistajan ohjeiden mukaan.

4. Laattaliiman Levitys

Levitä laattaliimaa pienille alueille kerrallaan lastalla. Käytä lovettua lastaa liiman levittämiseen tasaisesti.

5. Uuden Laatan Asennus

Asettele uusi laatta laattaliiman päälle, paina kevyesti ja kiinnitä tasaisesti. Käytä asennusristikoita ja -välikkeitä varmistaaksesi tasaiset saumat.

6. Saumaus

Kun kaikki laatat ovat paikallaan ja liima on kuivunut valmistajan ohjeiden mukaisesti, levitä saumalaastia saumojen täyttämiseksi. Pyyhi ylimääräinen saumalaasti kostealla sienellä.

7. Viimeistely

Anna saumalaaston kuivua kunnolla ja pyyhi sitten laattapinnat puhtaiksi.

Lopputulos

Kun noudatat näitä vaiheita, voit onnistuneesti laatoittaa uuden laatan vanhan päälle aikaan säästäen ja kustannuksia vähentäen. Uuden laatan asennus vanhan laatan päälle voi olla toimiva ratkaisu tietyissä tilanteissa, kunhan varmistat, että lähtökohta on kunnossa ja noudatat oikeita työmenetelmiä.

Yhteenveto

Laatoittaminen on eräs parhaista tavoista päivittää kodin pintoja, ja uuden laatan asentaminen vanhan päälle voi olla järkevää tietyissä tilanteissa. Huolellinen valmistelu, oikeat materiaalit ja menetelmät ovat avainasemassa onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Ennen kuin päätät ryhtyä tähän prosessiin, arvioi tarkasti vanhan laattapinnan kunto ja varmista, että se soveltuu uuden laatan pohjaksi. Näin voit nauttia kauniista ja kestävistä pinnoista pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *